Obecny czas: 09 Wrz 2010, 08:03

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: THANK YOU!!!!
PostWysłany: 21 Lip 2010, 08:43 

I'd like to say to all of you great Thank You for your comming, participating, work and atmosphere. This Grunwald was one of the hardest due to weather, number of participants and turist, but all of you have done great job. Thank you once again, and hope to see you in next year with less turist and better weather.

I know that there was lots of mistakes and failures, thats why please lest us know what shall we change in camp and in whole event.
Qickly I can say about few:
1. information system (programme of event etc)
2. watch schedule must be done earlier (the best will be before the event)
3. feast - more food, more beer (and not in 4 cans packages - I saw some guys holding 4-5 4packs of beer)
4. less people in the camp
5. private fireplaces
6. Medieval football not in saturday (thursday/friday)
7. feast in friday?
this is what I see. Please write here your suggestions and lets thing together how to make Krakowska camp more friendly in next year

Temat postu: Re: THANK YOU!!!!
PostWysłany: 21 Lip 2010, 19:30 

Witam!

Odpowiem po polsku bo nie będę kaleczył angielskiego :lol:

To prawda, ten Grunwald dał się we znaki z wielu powodów, ale już po 600leciu. Teraz odniosę się Reyu do tych podpunktów. Nie wiem czy chodziło Ci o całość czy o nasz obóz, więc zastrzegam że piszę o Chorągwi Krakowskiej.

1. Jak dla mnie było git. Plan wywieszony przy kluczach jak i inne informacje. Wszystko było jasne i czytelne. Ale klucze oczywiście to był problem :( Może jakieś większe kawałki drewna na przyszłość, bo z tymi małymi to nie bardzo było.
2. Straże oczywiście tak, ale nie było źle. Parę straży zawaliło, ale chociaż te które były dosyć restrykcyjnie strzegły wejścia. Od strony sanitariów przydałby się jakiś daszek, bo w upał jest tam ciężko.
3. Oczywiście im więcej mięsiwa i piwa tym lepiej :mrgreen: dlatego też zostawiłbym składkę na poziomie 55 zł w przyszłym roku, a to co zostało przeznaczyć na narzędzia, ucztę itd.
4. czy chodzi Ci o cywili?
5. no i to co mnie akurat mocno interesuje. Zgodnie z Twoim rozkazem zaniechaliśmy własnego ogniska, i dostosowując się do reguł obozu lataliśmy do wspólnego paleniska. Zresztą nie tylko my. W związku z tym czuję się pokrzywdzony faktem, że im więcej przyjeżdżało cudzoziemców tym więcej własnych fireplaces wyrastało. I to tuż przy samej kuchni wspólnej.
6. Pewnie tak, ale to już pozaobozowa sprawa.
7. Totalna porażka z biesiadą w piątek. W Pomezance tak zrobiono bo "niektórzy jadą już po bitwie", i spora część Pomezanki zbojkotowała absencją taki pomysł. Sobota jest ok. Jednak szwedzki stół nie zdał wg mnie zadania, ze względu na to że ludzie się porozchodzili i biesiada nie była biesiadą.

Teraz parę moich przemyśleń. Wiem że był problem z uzbrojeniem Włochów, i oczywiście chwała Tobie że trzymasz nad tym piecze. Mnie bardziej interesują jakieś kosmiczne akcesoria przyobozowe. Niestety lampeczki przy namiocie w stylu Ikea nie są cool. Nie jest też cool basenik w kaczuszki i picie browara z puszki siedząc w owym. Odniosłem wrażenie że niektórzy, powtarzam niektórzy ludzie mówiąc "I dont understand", lub "why, perche, warum", po prostu wykpiwało się z reguł rządzących obozem. Tak też było w piątek wieczorem, kiedy to grupka podpitym niepolaków, zajęła miejsce na baszcie praktycznie cały wieczór i ochoczo wyganiało każdego kto tam chciał wejść.
Wg. mnie brakowało osoby która jako kwatermistrz czuwałaby cały czas nad obozem, ale tak żeby każdy wiedział że to jest ta osoba. Rozumiem że byłeś często zajęty innymi sprawami, dlatego myślę że dobrym pomysłem byłoby, abyś na przyszłość uposażył oficjalnie kogoś ze swojej świty kto mógłby w sprawach obozowych być Twoją prawą ręką. I egzekwowanie reguł nie tylko prośbą ale i sankcjami, bo niektórzy ludzie nie rozumieją po dobroci.

P.S. Proszę nie traktujcie mojego wywodu z żalem, ale z faktem że zależy mi na Krakowskiej i chcę jedynie aby było lepiej.

Pozdrawiam
Chaos

PostWysłany: 22 Lip 2010, 17:56 

Chaos dzieki za uwagi :) wlasnie o cos takiego mi chodzi :) im wiecej pomyslow na poprawe tym lepiej :)

PostWysłany: 25 Lip 2010, 15:27 

Witam , zgadzam się co do uczty.
Grunwald to impreza na którą czeka się cały rok , w pamięci zostaje inscenizacja , pogaduchy z przyjaciółmi i właśnie uczta. Chętnie zapłacę większą składkę byle było dużo wesoło i wystawnie :)
Argument że zostanie i się zmarnuje - w tym roku było skromnie i też dużo zostało - kotły zostały zabrane z połową zawartości , pyszne pierożki zostały praktycznie nietknięte.
Druga moja uwaga: wiem że tegoroczny grunw był wyjątkowy jeśki chodzi o frekwencję , ale może czas pomyśleć o wyznaczeniu garnic liczebności? Moim zdaniem ma to decydujący wpływ na atmoswerę i klimat w obozie - a na to głównie wszyscy liczą.
Pozdrawiam Pablo.

PostWysłany: 27 Lip 2010, 07:51 

ja mogę być ciągle budowniczym w Krakowskiej i mogę pracować tak długo aż widzę swoje palce i gwoździk.

PostWysłany: 05 Sie 2010, 23:39 

Jak co roku zabawa przednia i mam nadzieję, że mimo wielu niedociągnięć wiele osób bawiło się bardzo dobrze :)

Co do przemyśleń i ewentualnych zmian:
-plan imprezy na tablicy był dobry i podziękowania dla tłumacza za sporządzenie kopii co usprawniło rozprzestrzenianie się informacji
-warty szczególnie na dolnej bramie są sporym problemem z powodu dużego ruchu osób chcących dojść do obozów w.m. i przez to były mało szczelne, może udałoby się przywrócić ścieżkę co była kiedyś na wysokości ogrodzenia między nami a końmi? Co do samych wartowników nie mam zastrzeżeń bo starali się jak mogli by pilnować aby nie kręcili się turyści po naszym obozie. Może dodatkowo nocnym wartom dać ogniska na bramach (by mieli zajęcie i nie spali ;) )
-uczta w tym roku miała charakter szwedzkiego stołu w zasadzie z 2 powodów. 1) zaginęły nasze wszystkie blaty jakie rok temu zbiliśmy oraz 2) namiotów okazało się tak dużo, że spory problem był z ustawieniem dla takiej ilości osób. Z jedzeniem z roku na rok jest coraz lepiej. Proponowałbym wyznaczenie osób które zajmowały by się uzupełnianiem na stołach jedzenia i napoi
-co do ilości osób w obozie to na jakiej zasadzie zmniejszenie liczby osób? Wprowadzenie ogólnego limitu czy podniesienie proporcji na 1:1 (jedna os. walcząca - jedna nie walcząca). 2 camp babilon?
-jestem za wprowadzaniem osobnych palenisk dla grup z własnym rusztem itd. Sprzęt obozowy natomiast ogólnodostępny dla małych grup przy głównym palenisku.
-piłkę przede wszystkim przenieść na późniejszą godzinę. W sobotę odpada z powodu uczty więc może na piątek?
-dokładniejsze sprecyzowanie kto za co odpowiada
-odwieczny problem kluczyków. Może na dolnej bramie wydawać kluczyki za identyfikator lub podzielić kluczyki na grupy?
-stroje obowiązywały od środy i wszyscy byli przebrani. W czwartek z dość zniesmaczoną miną jedna osoba przyjęła ode mnie uwagę że była ubrana we współczesne ubrania. Może informować grupy, że jak w środę się przebieramy to nie środa i sobota a OD środy DO niedzieli (lub soboty jak ktoś wyjeżdża wcześniej). W namiocie jest swoboda.
-To może być dość kontrowersyjne ale od lat widać tendencję, że polskie grupy zmieniają szybko ch. krakowską na inną może więc zatrzymać już napływ nowych do nas i od razu kierować ich do innych? Obcokrajowców prędzej będzie przybywać niż ubywać a pozwoli to ograniczyć zarazem ilość ludzi w obozie.

Na chwilę obecną nic więcej sobie nie przypominam.

PostWysłany: 08 Sie 2010, 21:40 

ja szczerze mówiąc jestem za takową ścieżką ,około 2m szerokości to chyba nie zbiedniejemy a będzie po problemie ,dla tych którzy jej nie zauważą można zrobić tabliczką w 3 językach. Szczególnie zmodyfikować dolną bramę czyli do jakiegoś czasu niech będzie przejazd dla samochodów ,później się go zastawi i niech furtka robi swoje oraz konstrukcja daszka. Pod daszkiem wartownik może trzymać klucze.
-Wartownikom trzeba wytłumaczyć że nie mają schodzić do puki nie przyjdzie zmiana ,no chyba że to się przedłuży do 20 minut.

-Jeżeli chodzi o ogniska to podejrzewam że hmmm każdy zacznie robić przy swoim namiocie. Najgorzej będą mieli Ci co są w lasku. Bo nie każdy myśli o dobrym zabezpieczeniu ogniska. Grupy które są na przedzie mogą korzystać z centralnego ogniska. Jak za małe to wykopie większe aby w jednym było miejsca na 4 czy 6 rusztów (takie z rozmachem )

Co myślicie aby hmmm utworzyć "dowódce" ekipy budowlanej który by zbierał różnorakich ludzi i budował to co jest potrzebne typu śmietniki ,daszek przy dolnej bramie itp.

Jakieś propozycje jak dać do zrozumienia Obcokrajowcom oraz Polakom że jest jeden lub np 3 śmietniki tylko na Alu. ?

PostWysłany: 13 Sie 2010, 07:54 

Miejscowość: Bydgoszcz
Co do rzeczy do zmiany:
- osób mieliśmy w ciul i nazad, ale jak na moje to za rok będzie nas mniej bo presja że 'na 600leciu trzeba być' będzie siłą rzeczy jednorazowa
- ogniska grup, jak na moje są be, całość się rozlatuje, a jak się komuś powie że nie może bo cośtam to od razu problem 'a oni mają, a ja nie' => rozwiązanie: nasza kochana niegdyś spalona kuchnia i paleniska przy niej, w tym roku był bajzel przy głównym ognisku właśnie dlatego że owej kuchni nie mieliśmy gdzie każdy może sobie coś upichcić
- zaproponowane przez Szczura przywrócenie funkcji 'Starszego Młotkowego' niezła wizja, w tym roku właśnie Szczur był wyznacznikiem szybkości pracy;p
- kluczyki w tym roku nie były sporym problemem, bardziej jakimś cudem ginęły nam kłódki :/ Raczej nie popierałbym wydawanie kluczyków 'w zastaw za identyfikator' skoro powinniśmy je mieć cały czas przy tyłku. Ale jakby wybudować budkę warcie dolnej można by je tam składować spokojnie.
- uczta => było ok, nie licząc braku miejsca, przez co nie dało rady zrobić jej normalnie
- program imprezy mogę znów przetłumaczyć, ale najlepiej by było wcześniej i porządnie go wydrukować bo ten przetłumaczony przeze mnie i przepisany przez Miodka nam niestety po deszczu spłynął (jak bym dostał przed grunwem to mam dostęp do laminarki i wtedy nam nic planu nie ruszy ;) )
- warty => było ok, ale trochę bardziej trzeba ludzi przypilnować i jakoś lepiej zapisywać kto jest kto bo wybacz Pawle, ale jak patrzałem na listę twoją to kompletnie nie szło się chwilami połapać kto ma kogo zmienić - może dodawać nazwę grupy do wpisu, albo przynajmniej narodowość?

To tyle z wymysłów i refleksji mojej chorej głowy.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość